عيد سعيد فطر در بين مردم هر منطقه با آداب و رسوم خاص همراه و گرامي داشته ميشود. اين مناسبت مهم در بين مردم سمنان از جايگاه بالا و خاصي برخوردار و مردم اين استان در آخرين روزهاي ماه مبارك رمضان خود را آماده بزرگداشت اين عيد بزرگ ميكنند.
مردم اين استان پس از يك ماه روزهداري و خودسازي ، در اين روز احساس تحول و دگرگوني خاصي در خود ميكنند و آيينهاي ويژهاي برگزار ميكنند كه حكايت از پايبندي آنان به ارزشهاي ديني دارد.
نظافت منازل، خريد لباس نو ، تهيه شيريني و ميوههاي تازه فصل و برنامه ريزي براي ديد و بازديد در اين روز از جمله مقدمات براي حلول عيد سعيد فطر و بزرگداشت آن در بين مردمان مومن اين استان است.
با اعلام روز اول ماه شوال و فرا رسيدن عيد سعيد فطر، مردم پس از عمل مستحبي غسل و پوشيدن لباسهاي نظيف و معطر در سطح محلهها و مناطق مختلف تكبير گويان راهي مصلاي اقامه نماز شكوهمند اين روز مبارك ميشوند.
مردم با ورود به مصلاهاي نماز عيد فطر ضمن روبوسي و تبريك اين عيد بزرگ به هم براي نماز آماده ميشوند. رسم بر اين است كه قبل از اقامه نماز عيد سعيد فطر ، مكبر و مجري اين مراسم چندين مرتبه ذكرهاي وارد شده اين روز را بلند ميگويد و نمازگزاران با او تكرار ميكنند. مهمترين اين ذكرها گفتن " اللهاكبر ، لااله الا الله ، صلوات بر محمد و آل محمد (ص) " و خواندن دعاي سلامتي امام زمان (ع) است.
در اكثر مناطق اين استان و براساس يك سنت ديني و ارزشي ، مردم بلافاصله پس از اتمام نماز عيد سعيد فطر و قبل از رفتن به منازل خود بر سر قبور مطهر شهيدان رفته و با بردن خيرات از قبيل خرما ، شيريني و گل ياد شهدا و گذشتگان خود را گرامي ميدارند.
ريختن آب بر روي قبور شهدا و اموات ، قرائت آيات منتخب كلام وحي و ذكر ادعيه از ديگر مواردي است كه در اين روز انجام ميشود.
برگزاري جشنهاي اسلامي شامل مولودي خواني و مديحه سرايي همراه با دعوت از اقوام و بزرگان فاميل از ديگر آداب و رسوم اين عيد بزرگ اسلامي است كه در سمنان صورت ميگيرد.
پرداخت زكات فطره و فطريه به نيازمندان جامعه طبق احكام شرعي بويژه به افراد بيبضاعت فاميل نيز انجام ميشود. برخي از مردم استان سمنان معمولا در اين روز اقدام به توزيع شيريني كرده و اين عيد مبارك را به يكديگر تبريك ميگويند.
حضور در مساجد و اقامه نماز عيد فطر به صورت دستهجمعي نخستين و مهمترين كاري است كه مردم مومن استان سمنان در اين روز انجام ميدهند. مردم استان سمنان بعد از اقامه نماز عيد به ديدار بزرگان خانواده رفته و عيد فطر را به آنها تبريك ميگويند.
حضور در امامزادهها و نيز زيارت قبور شهدا و از دست رفتگان از ديگر آئينهايي است كه در روز عيد سعيد فطر در استان سمنان برگزار ميشود. امامزاده يحييابن موسي (ع) و عليابن جعفر (ع) در سمنان از جمله مكان هاي زيارتي است كه در عيد فطر مردم اين شهر به زيارت آنها مشرف ميشوند.
برخي از خانوادهها كه بهتازگي عزيزي را از دست دادهاند در استان سمنان رسم دارند كه در اولين عيد مراسم "نوعيد"را بر سر قبور عزيزان خود برگزار كنند و بههمين دليل پس از اقامه نماز مزار شهدا و ساير گورستانها و امام- زادههايي كه محل دفن اموات است معمولا از شلوغترين مكانها در روز عيد سعيد فطر است.
بازديد از خويشان و اقوام و دادن عيدي به بچهها يكي مهمترين آيينهايي است كه برخي از مومنان و مردم سمنان در اين روز انجام ميدهند. مردم سمنان همچنين در اين روز به ديدار خانوادههايي كه نزديكان خود را از دست داده رفته و با قرائت فاتحه ياد عزيز از دست رفته را گرامي ميدارند. دستگيري از ايتام و كمك به خانوادههاي بيبضاعت از ديگر آيينهايي است كه مردم شهرها و بخشها و روستاهاي استان سمنان در اين روز انجام ميدهند.
منبع:rcirib.ir
جهت اطلاع از آخرین تغییرات وب سایت نازترین در خبرنامه وبلاگ ثبت نام کنید:
نظرات شما عزیزان: